Όταν τα λυκόπουλα ανακάλυψαν τον «μαύρο χρυσό» της Κύπρου και τα Βότανα!

 

Η μονοήμερη εκδρομή της αγέλης μας στο χωριό Ανώγυρα μας χάρισε καινούργιες γνώσεις κι εμπειρίες.

Πρωί –πρωί επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο που θα μας μετέφερνε στον χώρο του προορισμού μας και κινήσαμε για την όμορφη Ανώγυρα. Ένα χωριό που πήρε το όνομα του από ένα μοναδικό λουλούδι το οποίο φύεται μόνο σε αυτό ο χωριό και το λένε ανάγυρις!

DSC05478.JPG

Πρώτη μας στάση και επίσκεψη στο παραδοσιακό παστελλοποιείο που φτιάχνει παστέλλι και χαρουπόμελο με τον παραδοσιακό τρόπο που όσο δύσκολος και κοπιαστικός κι αν είναι το αποτέλεσμα ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο!

Η υπεύθυνη του παστελλοποιείου, κυρία Δεσπούλα, αν και δεν μας γνώριζε προσωπικά μας καλοδέχτηκε και με πολλή φιλοξενία και υπομονή μας εξήγησε πως γίνεται το τερατσόμελο αλλά και το παστέλλι. Πολύ παραστατική μας έδειξε τι ακριβώς κάνουν κάθε μέρα στο εργαστήριο ώστε να παράξουν τα προϊόντα και έλυσε κάθε απορία των μικρών λυκοπούλων  τα οποία ενθουσιασμένα τιτίβιζαν σαν μικρά πουλιά!

Αφού περιηγηθήκαμε στον χώρο και συλλέξαμε πολλές πληροφορίες σχετικά με την Ανώγυρα, το παστέλλι, το τερατσόμελο, τις  τερατσιές (χαρουπιές) ήρθε η ώρα όπου θα έπρεπε να αποχαιρετίσουμε αυτούς τους τόσο φιλικούς και αγνούς φίλους μας πλέον στο εργαστήρι και συνεχίσαμε την εκδρομή μας.

Μια πληροφορία που καταγράψαμε επίσης, είναι ότι τα κουκούτσια των χαρουπιών έχουν όλα το ίδιο βάρος και τα παλιά χρόνια τα χρησιμοποιούσαν ως βάρος μέτρησης στο ζύγισμα καρατίων χρυσού!

Το επόμενο σημείο που επισκεφθήκαμε ήταν το Βοτανικό πάρκο, το οποίο είναι ένας μικρός παράδεισος. Ένας μικρός παράδεισος ο οποίος είναι κάτι μοναδικό στην περιοχή και σαν Κύπριοι πρέπει να είμαστε περήφανοι για την δημιουργία τους και την προσφορά του στην Κύπρο μας.

Πολλά βότανα και φυτά φυτεμένα εκεί και περιποιημένα όπως τους αξίζει δέσποζαν σε όλο τον χώρο και ρούφαγαν τον ζεστό ήλιο και την γαλήνη μιας εκ των  Αλκυονίδων ημερών, μεγαλώνοντας και προσμένοντας να χαρίσουν στον κύριο Μάριο Αποστολίδη τον δημιουργό και «πατέρα τους», τον καρπό τους.

DSC05526.JPGΜια μεγάλη συλλογή από βότανα τα οποία προσφέρουν είτε τον καρπό τους είτε τα φύλλα τους στον άνθρωπο, ο οποίος μπορεί να τα απολαύσει σε πολλές μορφές και να εκμεταλλεύθεί τις ιδιότητες τους προς όφελος του!

Μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ως αιθέριο έλαιο για να θεραπεύσει κάποιο πόνο που τον ταλαιπωρεί, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στο φαγητό του, σαν τσάϊ, μυρωδικό, σαπούνι και πολλά άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να παράξει από τα βοτανικά φυτά, ακόμα και λικέρ μπορεί να φτιάξει!

Ενθουσιαστήκαμε πολύ με την όλη ξενάγηση στο μουσείο όπου είδαμε πως λειτουργούν οι άνθρωποι εκεί ώστε να έχουν το αποτέλεσμα που όλοι ξέρουμε και θαυμάζουμε!

Εκεί, όταν το επισκεφτείτε θα συναντήσετε λασμαρί, αλόη βέρα, λέμον γκράς, βασιλικό, μαντζουράνια, καλέντουλα, ρίγανη ζαμπουκια, σπατζιά και τόσα άλλα!

Τα λυκόπουλα είχαν επίσης την ευκαιρία να μάθουν πως φυτεύεται ένα βότανο και πως το περιποιούμαστε και βέβαια ο κύριος Μάριος ήταν πάντα δίπλα στην αγέλη και με πολλή υπομονή έδειξε στα λυκόπουλα πως φυτεύουμε και περιποιούμαστε ένα φυτό. Τα παιδιά μετά κράτησαν ως δικό τους αυτό που φύτεψαν με την υπόσχεση να το περιποιούνται με αγάπη όταν το πάρουν  στο σπίτι τους!

Επίσης, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το καζάνι και την κοντέσα και να δούμε ιδίοις όμμασοι πως γίνεται μια απόσταξη και πως παράγεται το αιθέριο έλαιο. Αρκεί να  αναφέρω ότι μια καρρότσα με 100 κιλά φύλλα δίνουν 100ml αιθέριο έλαιο. Βέβαια αυτό δεν ισχύει σε όλα το ίδιο, είναι και ανάλογα με το τι θα κάνεις. Το πιο ακριβό από όλα είναι το τριαντάφυλλο αφού 400kl τριαντάφυλλα δίνουν ένα λίτρο τριανταφυλλαιθέριο έλαιο!

Αφού είδαμε όλα αυτά τα θεραπευτικά και θαυμαστά προϊόντα που τόσο καλό κάνουν στον άνθρωπο ήρθε η ώρα για μεσημεριανό διάλειμμα και παιγνίδι!

Μετά που ξεκουραστήκαμε, ήταν η ώρα για επιστροφή στο οίκημα μας.

Ήταν μια πραγματικά σπουδαία και όμορφη εκδρομή από την οποία αποκομίσαμε τόσες καινούργιες γνώσεις και πληροφορίες!

Θα είναι πολύ καλό να επισκέπτονται αυτούς τους χώρους τα σχολεία μας αλλά επίσης να τους προβάλλουμε και στην τουριστική βιομηχανία και να δίνουμε την ευκαιρία και στους ξένους να μαθαίνουν αυτά τα θαυμαστά πράγματα που η πατρίδα μας χαρίζει!

Όσοι δεν έχετε πάει ακόμα, μην το αναβάλλετε!

 

Λυκομάνα Μπαλού

Μαρία Μασούρα

52ον Σ.Π.Πάφου

DSC05572.JPG

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s