The Place… to be!! Στην Πάφο μας!!

DSC07730

 

Τα λυκόπουλα μας, της Αγέλης του 52Σ.Π.Πάφου, σήμερα είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα όμορφο χώρο στην καρδιά της Πάφου, που υπάρχει εδώ και ένα χρόνο, σαν μοναδικό στολίδι στην πόλη μας!

Ο χώρος αυτός, ονομάζεται «Ο ΤΟΠΟΣ – THE PALACE PAFOS», και οι δημιουργοί του από αγάπη για την Κύπρο μας και με σεβασμό για τις τέχνες, τα επαγγέλματα αλλά και τις γεύσεις του νησιού μας αποφάσισαν να βάλουν κάτω από την ίδια στέγη την χαλκογραφία, πυρογραφία, εγκαυστική ζωγραφική (Η εγκαυστική ζωγραφική, ονομάζεται και “ζωγραφική με ζεστό κερί”, είναι η δημιουργία ζωγραφικών έργων με τη χρήση θερμασμένου κεριού στο οποίο έχει προστεθεί χρωστική ουσία), αγγειοπλαστική, δημιουργίες από γυαλί, καλάμι, ξυλογλυπτική, αργαλειός (φυθκιώτικα), δημιουργίες κοσμημάτων, σανδαλιών και κεντημάτων με υλικό το κουκούλι, και άλλα.

Στον ίδιο χώρο που είναι τεράστιος, μπορεί κάποιος να βρεί προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς, όπως κρασί, μέλι, μαρμελάδες, λουκούμια, παστελάκι, ελαιόλαδο, τερατσόμελο παρασκευασμένο στο χωριό Αμαργέτη, της Πάφου, καθώς επίσης υπάρχει και μια πλούσια συλλογή από φυσικά τσάγια και σαπούνια που μπορεί κάποιος να αγοράσει.

Υπάρχουν επίσης και αρτοποιήματα, πολύ νόστιμα και φρούγια όπως τρεμιθωτές, ταχυνοπιτουλες, κουλουράκια με γλυκάνισσο, κ.α.

Τα λυκόπουλα μας, ξεναγήθηκαν σε όλο τον χώρο και ενημερώθηκαν για το τι είναι η κάθε δημιουργία, η κάθε τέχνη και έμαθαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες που είχαν σχέση με την κυπριακή ζωή, για παράδειγμα το πατητήρι και το κρασί, το κουκούλι του μεταξοσκώληκα και τα μεταξωτά κεντήματα και χειροποίητα κοσμήματα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους καλλιτέχνες και να προσπαθήσουν να φτιάξουν δημιουργίες. Πιο πολύ εντυπωσιάστηκαν από τις δημιουργίες με γυαλί, που όπως ενημερωθήκαμε σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν μόνο 16 άνθρωποι – καλλιτέχνες του γυαλιού και πόσο τυχεροί είμαστε που ένας από αυτούς βρίσκεται στο νησί μας, στην Πάφο μας!

Ο πυρογράφος επίσης και η εγκαυστική ζωγραφική ήταν κάτι που μας άρεσε πολύ και μας ενθουσίασε και τα λυκόπουλα τόλμησαν να δοκιμάσουν και τελικά πέτυχαν ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα, πάντα υπό την καθοδήγηση του κύριου Πέτρου του πυρογράφου και της γελαστής Νικολίνας που ασχολείται με την εγκαυστική ζωγραφική.

Όποιος επισκεφθεί αυτόν τον χώρο, είναι σίγουρο ότι θα τον αγαπήσει και θα ξαναπάει πολλές φορές για να αγοράσει και πρωτότυπα, ποιοτικά προϊόντα από ντόπιους παραγωγούς αλλά και γνήσια αναμνηστικά είδη που φτιάχνονται εκεί χειροποίητα, με μεράκι και είναι αυθεντικά παρά να αγοράζουμε όλα αυτά τα κινέζικα και αμφιβόλου ποιότητας.

Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια του «ΤΟΠΟΣ – THE PLACE PAFOS»,πρέπει να σταθούν, παρά το πλευρό των ιδιοκτητών και η Κυπριακή Δημοκρατία, τα αρμόδια υπουργία, οι τουριστικοί πράκτορες, ο Κ.Ο.Τ και οποιοιδήποτε άλλοι φορείς που αγαπούν και σέβονται το νησί μας, την παράδοση μας και πιστεύουν ότι πρέπει να διατηρήσουμε την ταυτότητα μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας με αγάπη και σεβασμό ως κληρονομιά για να ξέρουν από πού προέρχονται, ποιοι είναι και που πάνε!

Αφού λοιπόν ξεναγηθήκαμε και μάθαμε πολλά για την παράδοση και το λατρεμένο μας νησί, ασχοληθήκαμε φτιάχνοντας δημιουργίες μια δροσερή πορτοκαλάδα ήρθε να μας ξεκουράσει και να συμπληρώσει την φιλοξενία του χώρου αλλά και των οικοδεσποτών τους οποίους και ευχαριστούμε πάρα πολύ! Εμείς, σίγουρα θα ξανεπισκεφθούμε το χώρο και ευχόμαστε να έχει πρόοδο και φήμη ως τα πέρατα της γης, για το καλό της πατρίδας μας και των ανθρώπων που πραγματικά μοχθούν και αγωνίζονται για αυτήν!!

 

Λυκομάνα Μπαλού

Μαρία Μασούρα

52 Σ.Π.Πάφου –  Αγέλη

DSC07487

DSC07629

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s