Λήξη προσκοπικής Κατασκήνωσης της Ε.Ε.Προσκόπων Πάφου

Η Ε.Ε.Προσκόπων Πάφου πραγματοποίησε και φέτος με επιτυχία την θερινή της κατασκήνωση στον χώρο του Σ.Π.Κύπρου τα Πλατάνια αλλά και για τους ανιχνευτές μας μια μοναδική δράση στην περιοχή Λούματα των Αετών!

Λειτούργησε σχολή Σκαπανικής όπου οι μικροί μας φίλοι έμαθαν πως με την χρήση ξύλων, πασσάλων, σχοινιών, να κατασκευάζουν κάτι τόσο απλό όσο και χρήσιμο συνάμα για την προσκοπική ζωή τους και όχι μόνο.

Ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Μπέϊντεν Πάουελ κατά τον Οκτώβρη ου 1920 συμβούλευσε τους Βαθμοφόρους ότι πρέπει να δίνουμε την χαρά στα παιδιά να δημιουργούν και να φτιάχνουν κατασκευές. Τόνισε δε, ότι οι κατασκευές με ξύλο είναι η δραστηριότητα κλειδί για τον Προσκοπισμό και γι΄αυτό είναι απαραίτητη η κατασκήνωση, η κωπηλασία και η πεζοπορία που μοιράζουν στα παιδιά γνώσεις για την φύση, την επιβίωση στο δάσος αλλά και  γενικότερα την επιστροφή του ανθρώπου στο δάσος.

13895357_10157294388320615_3642918148187210929_n

Οι μικροί μας πρόσκοποι αλλά και τα λυκοπουλάκια ενθουσιάστηκαν αφού έμαθαν νέα πράγματα και τόσο χρήσιμα όπως οι κόμποι, τα είδη δέντρων, μερικά από τα χαρακτηριστικά των δέντρων τις αιτίες καταστροφής των δασών, την διατήρηση των ξύλων και πολλά άλλα. Έμαθαν τα μυστικά των κόμπων, την χρήση και επιμέλεια των εργαλείων και έμαθαν να φτιάχνουν πολλά χρήσιμα πράγματα όπως σχοινένιες σκάλες, αιώρες, πύλες, τραπεζαρίες, κουζίνες που σε μια κατασκήνωση στο δάσος ευκολύνουν την ζωή του κατασκηνωτή διότι δεν είναι πάντα σε χώρους με έτοιμη κατασκήνωση που κατασκηνώνουμε σαν πρόσκοποι!

Οι εκπαιδευτές μας, και οι Αρχηγοί μας,  μας έμαθαν τις δύο πιο διαδεδομένες παγκόσμια σχολές σκαπανική και τις διαφορές τους και αυτές δεν είναι άλλες από την Αγγλική σκαπανική και την Γαλλική σκαπανική.

Επίσης, μια από τις αρκετές επισκέψεις των ομάδων μας ήταν και η επίσκεψη στο Δασικό Σταθμό Πλατανιών από την οποία αποκόμισαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες τα παιδιά, ενθουσιάστηκαν με όσα είδαν, άκουσαν και έμαθαν αλλά και οι άνθρωποι εκεί φρόντισαν να γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία για τα παιδιά.

Η κατασκήνωση κύλησε όμορφα και ομαλά και φέτος, με νέα και ενδιαφέροντα θέματα, μια όμορφη κατασκήνωση σαν αυτές τις παλιές που είχαμε την ευκαιρία να ζούμε εμείς σαν πρόσκοποι κάποτε και φέτος δεν ήταν θεματική μια και μέσα από τα παιδιά βγήκε η απόφαση να μην ζήσουν και φέτος κάτι παρόμοιο με άλλες χρονιές που συνήθως όλη την εβδομάδα χάνεσαι, ψάχνεις, βρίσκεις, συναρμολογείς, και την τελευταία μέρα επιτυγχάνεις το στόχο της θεματικής κατασκήνωσης! Όσο πιο λιτό και απέριττο είναι κάτι τόσο το καλύτερο είναι σίγουρα!

Επίσης, πραγματοποιήθηκε και η Ανάβαση των Λυκοπούλων η δεύτερη σημαντική στιγμή της ζωής ενός προσκόπου, αφού η πρώτη είναι όταν δίνει την υπόσχεση του, μένει στην φωλιά της Αγέλης από 7 ετών έως 10 ετών και μετά γίνεται μικρός πρόσκοπος όπου πλέον η ζωής της Ομάδας προσκόπων ανοίγει νέους ορίζοντες στο παιδί!

13935032_10157294391340615_8659215664643777753_n

Επίσης η μεγάλη δράση των Ανιχνευτών στα Λούματα των Αετών όπου είχαν μια συναρπαστική περιπέτεια, μόνοι σαν Ανιχνευτές  και έγινε και η Ειδική Τελετή Εισδοχής των νέων Ανιχνευτών στην Κοινότητα Ανιχνευτών μας.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι όλες αυτές οι δράσεις είναι πολύ όμορφο και σημαντικό να υπάρχουν στην ζωή ενός παιδιού, ενός εφήβου και να διαμορφώνει έναν τόσο όμορφο χαρακτήρα, να μαθαίνει τόσα πράγματα και να κάνει τόσους φίλους, να επισκέπτεται τόπους και να μαθαίνει χρήσιμα πράγματα όπου στο μέλλον θα είναι ένας κοινωνικός άνθρωπος και χρήσιμος στην κοινωνία!

Τώρα ξεκουραζόμαστε και περισσότερο λόγω ζέστης δεν θα έχουμε τις σαββατιάτικες συγκεντρώσεις μας, αλλά με τον ερχομό του Σεπτέμβρη θα αρχίσουμε δυναμικά και φέτος με πρώτη εξόρμηση μας τον Οκτώβριο όπου θα έχουμε την παγκόσμια δράση μας J.O.T.A – J.O.T.I!!

Καλή ξεκούραση σε όλους!!

Λυκομάνα Μπαλού

Αρχηγός Μαρία Μασούρα

52 Σ.Π.Πάφου

13912857_10157294445225615_3426320408944117590_n

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s