Ημέρες Τέχνης στην Ελλάδα. Γιατί όχι και στην Κύπρο;

dsc08133

 Εδώ και ένα χρόνο κυκλοφόρησε ένα όμορφο περιοδικό στην Ελλάδα το οποίο αποστέλλεται και παγκόσμια και καταπιάνεται με διάφορα θέματα όπως πολιτισμό και θέατρο,  cultural foundations; μουσεία ως προορισμούς, εικαστικά και πολλά άλλα θέματα που ενδιαφέρουν όλους μας. Είναι γραμμένο στα αγγλικά και ελληνικά οπότε μπορεί άνετα να το αναγνώσει και ένας ξένος και να ενημερωθεί για τις αρχαιότητες και τα διάφορα τεκταινόμενα της πατρίδας μας.

Έχω μελετήσει τα 4 πρώτα τεύχη που κυκλοφόρησαν σε χαρτί πολυτελείας, με πολλές φωτογραφίες, κατατοπιστικό υλικό, ιστορικό υλικό και πολλά που ενδιαφέρουν κάποιο ο οποίος διψά να μαθαίνει για τον πολιτισμό της Ελλάδας, στην συγκεκριμένη περίπτωση και σε κάποια στιγμή εάν αποφασίσει να επισκεφθεί την Ελλάδα να έχει γνώσεις τι να επισκεφθεί και που να πάει.

Καταπιάνεται ακόμα και με τα πιο μικρά μουσεία ή και τόπους όπου αξίζει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και που τους συναντούμε ακόμα και στα πιο μικρά νησάκια ακόμα και πιο στενά δρομάκια που πολλές φορές δεν φανταζόμαστε ότι κρύβουν μέσα τόσους θησαυρούς και τόση ιστορία.

Θα ήταν πολύ όμορφο εάν κάτι ανάλογο ετοιμαζόταν και για την Γην Εναλίαν Κύπρος και προβάλλονταν οι πολιτιστικοί θησαυροί μας, οι εκκλησιαστικοί θησαυροί μας, οι τόσοι μύθοι, θρύλοι και ομορφιές τούτου του νησιού. Εάν καταγράφονταν σε ένα βιβλιοπεριοδικό όλα τα μουσεία και που τα συναντά κανείς και τι έχει το καθένα μέσα, αλλά και πολλά άλλα θέματα που σκοπό θα αποτελέσει και η διαφήμιση της Κύπρου τόσο εντός όσο και εκτός από τα σύνορα της!

Πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε ένα βιβλιοπεριοδικό με τόσο πλούσιο υλικό που κανείς δεν θα ήθελε να μην το αποκτήσει και που θα είναι σαν εγκυκλοπαιδικό κόσμημα στην κάθε βιβλιοθήκη και που ακόμη μέχρι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενδιαφέρθηκε να το αποκτήσει και να το κάνει και δωρεά σε σχολεία για να μαθαίνουν και να έχουν την ευκαιρία να μάθουν όλα τα Ελληνόπουλα και όχι μόνον για το τι θησαυρούς κρύβει μέσα της η Ελλάδα μας.

Άρα γιατί να μην γίνει και κάτι ανάλογο για την Κύπρο, η οποία όπως ξανασημείωσα σε προηγούμενο μου άρθρο αντιμετωπίζει τόσο πρόβλημα με τον τουρισμό και που κοντεύει να βάλει λουκέτο.

Θα ήταν πολύ όμορφο εάν οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι σε θέματα τουρισμού, εικαστικά, θεάτρου, πολιτιστικά και όσα μας αφορούν σε πνευματικό επίπεδο καταπιάνονταν να στήσουν ένα τέτοιο περιοδικό και να καταγράφουν όλα τα θαυμαστά της πατρίδας μας. Ίσως μάλιστα να μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τον εκδότη του βιβλίου «Ημέρες Τέχνης στην Ελλάδα» και σε συνεργασία να φτιαχθεί και ένα τέτοιο με θέμα «Ημέρες Τέχνης στην Κύπρο» ή και πάλι εάν δεν είναι εφικτό να δημιουργηθεί ένα τέτοιο βιβλίο ας αποτελέσει ένα ή και δυο εκδόσεις ως μέρος του Ελληνικού.

Δεν έχουμε να χάσουμε κάτι σαν Κύπρος αντίθετα έχουμε να κερδίσουμε πάμπολλα αφού σκοπός είναι να γνωστοποιήσουμε την όμορφη μας πατρίδα που έχει τόση ομορφιά και τόσους θησαυρούς, σε μια έκδοση όπου έχει αγκαλιαστεί από άκρη σε άκρη της γης και μάλιστα από όχι τυχαίους ανθρώπους!

Μαρία Μασούρα

dsc08134

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s