Αν «η ζωή είναι αγάπη», πόσο άξιοι είμαστε να την ζήσουμε;

9786180107272

Όταν βγήκα από την κλινική και ήρθαν φίλες στο σπίτι μου να με δουν και να μου ευχηθούν περαστικά, γνωρίζοντας την αγάπη που έχω για τα βιβλία μου έφεραν μερικά για να διαβάζω.

Ένα από αυτά, το οποίο και ξεχώρισα επειδή βασίζεται και αναφέρεται σε μια πραγματική ιστορία που είναι και στην Κύπρο, είναι το βιβλίο της Κύπριας συγγραφέως Γιόλας Δαμιανού – Παπαδοπούλου και έχει τον τίτλο «η ζωή είναι αγάπη».

Η ιστορία του συγκεκριμένου βιβλίου κάνει λόγο για μια νεαρή κοπέλα που στα 19 της χρόνια σε ένα τροχαίο ατύχημα έμεινε καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι όντας τετραπληγική.

Όμως, αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο στην ζωή της γιατί κατάφερε μέσα από αγώνες και πέτυχε πολλά από τα δικαιώματα που έχουν σήμερα οι άνθρωποι με αναπηρίες, κατάφερε να γίνουν αποδεκτοί και η πολιτεία να ασχοληθεί και λίγο με το να φτιάξει ράμπες και διευκολύνσεις και για αυτούς σε μια Κύπρο που πριν δεν είχε καν ιδέα για την ύπαρξη και τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία. Επίσης, παντρεύτηκε, απόκτησε ένα γιο και έγινε παράδειγμα για όλους μας μέσα από την δύναμη της ψυχής της που ήταν και είναι περισσή.

Κατάφερε να ταρακουνήσει και να ξυπνήσει από τον λήθαργο ακόμα και τους τότε κυβερνώντες και να ασχοληθούν με τα προβλήματα των ανθρώπων αυτών από τον τότε πρόεδρο της Κ.Δ μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο (γιατί ακόμα και οι εκκλησίες δεν είχαν προνοήσει είσοδο των ανθρώπων αυτων στους ναούς!!).

Μέσα από το βιβλίο, το οποίο είναι ένα γερό χαστούκι για όλους εμάς που τά έχουμε όλα και δεν τα εκτιμούμε, που δεν σεβόμαστε την ζωή και τι μικροστιγμές της αλλά πλανόμαστε πλάνην οικτράν στις πρόσκαιρες απολαύσεις της ζωής, χωρίς ουσία και ποιότητα.

Το βιβλίο με μαεστρία παραθέτει μπροστά μας τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι παραπληγικοί, τετραπληγικοί και οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι οικογένειες τους, πόση φροντίδα χρειάζονται απλά και μόνο για να επιβιώσουν και να ζήσουν! Γιατί είναι δικαίωμα τους να ζήσουν!

Εγώ, δεν θα σταθώ στα όσα αντιμετωπίζουν στην επιβίωση τους και πόσα έξοδα πρέπει να γίνονται για να μπορούν να ζήσουν, αλλά θέλω να ρωτήσω όλους μας ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;

Σαν κοινωνία τι προσφέρουμε;; Θα σταθώ στο πιο απλό που δεν είναι άλλο από τα πάρκιγκ αναπήρων που πολλές φορές γινόμαστε μάρτυρες παρκαρισμένων αυτοκινήτων που επειδή βαριούνταν οι οδηγοί να παρκάρουν πέντε μέτρα πιο πέρα στερούν το χώρο σε ανθρώπους που δεν έχουν την επιλογή για κάτι άλλο. Επίσης, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα επάνω στα πεζοδρόμια, οι κάδοι αχρήστων και ένα σωρό άλλα πράγματα που με απερισκεψία αφήνουμε όπου μας βολεύει χωρίς να σκεφτούμε καθόλου  άλλους συνανθρώπους μας που για να περάσουν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να γκρεμμοτσακκιστούν για χάρη της ανευθυνότητας μας!

Η συγγραφέας, παραθέτει στα γεγονότα της ιστορίας της πολλά πραγματικά στοιχεία που δακρύζεις διαβάζοντας το βιβλίο της. Είναι τόσο καλογραμμένο που διαβάζεται πολύ όμορφα, κυλά σαν γάργαρο ποτάμι και δεν θέλεις να το αφήσεις από τα χέρια σου. Εμένα μου πήρε τρεις μέρες να το διαβάσω και θεωρώ ότι είναι από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα έως τωρα.

Προτείνω να το διαβάσετε κι εσείς, κι ακόμα να μπει και στα σχολεία ως λογοτεχνικό βιβλίο γιατί δεν είναι μόνο τα γράμματα και οι σπουδές αλλά και το να μάθουμε να δίνουμε τόπο και στους συνανθρώπους μας, όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα στην ζωή!

Πρέπει να εκπαιδευτεί η κοινωνία μας γενικότερα στο να αγκαλιάζει ανθρώπους και να μην τους αποκλείει είτε γιατί είναι   τυφλοί, υπέρβαροι, τετραπληγικοί ή και ότι άλλο! Πρέπει να σπάσουν τα καλούπια και τα ταμπού και να καταλάβουμε όλοι μας πως έχουμε την ίδια αξία και τα ίδια δικαιώματα. Άσε που οι αρτιμελείς πολλές φορές δεν καταλαμβαίνουν τι περνά ένας συνάνθρωπος τους και για χάρη της δικής τους ευκολίας καταπατούν τα δικαιώματα των άλλων!!

Ναι, Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΑΠΗ, και όλοι πρέπει να την αγαπήσουμε όπως και τους συνανθρώπους μας και να κάνουμε, να δώσουμε χώρο και στους συνανθρώπους μας!!

 

Μαρία Μασούρα

0348bd14a8d2c5279d6542e11fd95692  892

(φωτογραφία της συγγραφέως Γιόλας Δαμιανού – Παπαδοπούλου)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s