Παγκόσμια Ημέρα θεάτρου από την Ιζαμπέλ Ιπέρ: Τόπο στο θέατρο!

17759876_1368094926562476_8670606153058496269_n

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου και εορτάζεται εδώ και 55 χρόνια κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.

Κύριος λίγος να υπενθυμίσει σε όλους, τη μεγάλη σημασία που έχει αυτή η καλλιτεχνική έκφραση και τον αντίκτυπό της στις σύγχρονες κοινωνίες.

Κάθε χρόνο το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου θέτει σε μια κορυφαία προσωπικότητα του θεάτρου να γράψει το μήνυμα της μέρας, που μεταφράζεται σε περισσότερες από 50 γλώσσες, δημοσιοποιείται μέσα από το δίκτυο του Διεθνές Ινστιτούτου Θεάτρου και τα περισσότερα από 90 εθνικά του κέντρα, διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο.

Φέτος, μετά τους Ντάριο Φο, Μπρετ Μπέιλι, Κριστόφ Βαρλικόφσκι και Ανατόλι Βασίλιεφ, η τιμή ανήκει στην πολυβραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιό Ιζαμπέλ Ιπέρ, που μπορεί το σινεμά να την έχει κάνει παγκόσμια διασημότητα, το θέατρο όμως τη χαίρεται σε επιλεγμένες, σημαντικές ερμηνείες, που αρκετές φορές την έχουν φέρει και στη χώρα μας. Είναι η όγδοη γυναίκα που αναλαμβάνει να γράψει το μήνυμα στα 55 χρόνια της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, κάτι που δεν παραλείπει να επισημάνει με νόημα.

Τονίζει δε,ότι μέσα από τους ρόλους τους οποίους υποδύεται αισθάνεται ότι δεν πορεύεται μόνη και πως έκαστος ο κάθε ρόλος που ενσάρκωσε έχουν γίνει συνοδοπόροι της στην ζωή. Επίσης, και όσα έργα είδε, αγάπησε και χειροκρότησε όντας η ίδια θεατής συμπορεύονται μαζί της διότι αν και έχουμε την εντύπωση ότι με το πέρας των έργων μας εγκαταλείπουν τα όσα ζήσαμε στην σκηνή σαν ηθοποιοί ή σαν θεατές στην πραγματικότητα συνεχίζουν να ζουν μέσα μας υπόγεια, εννοόντας τα όσα μυνήματα μας μετέδωσαν και ηθικά διδάγματα.

Η ίδια, αισθάνεται ότι μέσα από τους ρόλους της έχει το δικαίωμα να αισθάνεται κάτι σαν παγκόσμιος πολίτης και ανάφερε στο μύνημα της, πως «Ετσι, ανήκω σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Είμαι Ελληνίδα, Αφρικάνα, Σύρια, Βενετσιάνα, Ρωσίδα, Βραζιλιάνα, Ρωμαία, Γιαπωνέζα. Αυτή είναι η πραγματική παγκοσμιοποίηση».

 Για την Ιζαμπέλ Ιπέρ το θέατρο «είναι οι άλλοι, ο διάλογος, η απουσία του μίσους. Το θέατρο μας προστατεύει, μας στεγάζει. Μας αγαπά… όσο το αγαπούμε κι εμείς».

Η ίδια είναι τόσο ευαισθητοποιημένη και λάτρης του θεάτρου δεν παρέλειψε να σχολιάσει και να παροτρύνει τους πολιτικούς αλλά και τον κάθε αρμόδιο όπως κυβερνήσουν με σύνεση και υπευθυνότητα τον τόπο τους και  να καταδεχτούν να δώσουν σημασία στην ανυπολόγιστη ωφέλεια και αξία που μας χαρίζει το θέατρο.

Αναφέρει δε, ότι είναι καθήκον μας. Και ανάγκη μας είναι να υπάρχει το θέατρο, το οποίο δεν υπάρχει χάρη σε μας, μάλλον χάρη στο θέατρο υπάρχουμε εμείς. Το θέατρο είναι παντοδύναμο, αντιστέκεται, επιβιώνει από το κάθε τι, πολέμους, λογοκρισία, φτώχεια. Αρκεί να πούμε “Το σκηνικό είναι μια γυμνή σκηνή μιας ακαθόριστης εποχής” και να προσθέσουμε έναν ηθοποιό. Ή μία ηθοποιό. Τι θα κάνει αυτός; Τι θα πει αυτή; Θα μιλήσουν; Το κοινό περιμένει, θα αναγνωρίσει, γιατί χωρίς το κοινό δεν υπάρχει θέατρο, ποτέ δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ενας μόνο θεατής στο κοινό είναι το κοινό…»

Και καταλήγει η Ιζαμπέλ Ιπέρ: «Το θέατρο για μένα είναι ο άλλος, είναι ο διάλογος, η απουσία του μίσους. Η φιλία μεταξύ των λαών· δεν γνωρίζω πολύ καλά τι θα πει αυτό, μα πιστεύω στην κοινότητα, στη φιλία μεταξύ των θεατών και των ηθοποιών, πιστεύω στην ενότητα όλων αυτών που επανενώνει το θέατρο, τους θεατρικούς συγγραφείς, τους μεταφραστές, τους φωτιστές, τους σχεδιαστές κοστουμιών, τους σκηνογράφους, αυτούς που ερμηνεύουν το θέατρο και αυτούς που το δημιουργούν και αυτούς που το επισκέπτονται. Το θέατρο μας προστατεύει, μας προφυλάσσει… Μου φαίνεται πως μας αγαπά… όσο το αγαπάμε…»

Κλείνοντας λοιπόν, δράττωμαι της ευκαιρίας των όσων ανάφερε αυτή η διάσημη και λαμπρή ανά το παγκόσμιο ηθοποιός να σας καλέσω, όλους όσοι παρευρίσκεστε εδώ μαζί μας απόψε να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε το Θεατρικό εργαστηρι Γεροσκήπου και  να συμβάλουμε ώστε να επιβιώσει και μέσα από τις παραστάσεις και την ύπαρξη του  γενικότερα να  κάνει περήφανη την πόλη μας και με αγάπη και πάθος  να υλοποιηθούν όλα  τα πλάνα που βρίσκονται είτε στα σκαριά είτε ακόμη σαν πρόχειρες σημειώσεις στα χαρτιά μας.

Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλους όσους αγαπούν το Θέατρο, όσους παίζουν στην σκηνή, όσους αγόγγυστα εργάζονται και συνεργάζονται  στα παρασκήνια και όλους όσους ονειρεύονται μια μέρα να πρωταγωνιστήσουν και να βάλουν στην ζωή τους αυτό το όμορφο όνειρο!!

Επίσης, ευχαριστώ τον Πρόεδρο του Θεατρικού εργαστηρίου Γεροσκήπου κύριο Νεόφυτο Παύλου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Θεατρικού εργαστηρίου Γεροσκήπου που με επέλεξαν και μου έκαναν την τιμή να πάρω την σκυτάλη από την Ιζαμπέλ Ιπέρ και να μεταφέρω από το παγκόσμιο θέατρο το μύνημα πολιτισμού και αξιών στην δική μας μικρή κοινότητα!

 

Καλή μέρα Θεάτρου, λοιπόν σε όλους αυτούς!!

 

Μαρία Μασούρα

Γραμματέας Θ.Ε.Γεροσκήπου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s