Ομάδα Guidau, κόσμος σας ανήκει. ΞΕΝΑΓΗΣΤΕ ΤΟΝ!!

 18581886_1428434803861821_8753998030945070967_n

Guidau, μια ιδέα καινοτομία για την Πάφο και όχι μόνο!

Η Πάφος, ίσως η ομορφότερη από τις κόρες της Κύπρου, που αν και κακόπεσε στα χέρια όλων αυτών των ληστάρχων που ασέλγησαν και ατίμωσαν το κορμί της, ρίχνοντας την ως τα Τάρταρα, την ψυχή της δεν μπόρεσαν να την αγγίξουν!

Μπορεί όλοι αυτοί οι άρχοντες και κυβερνήτες να άρπαξαν, να λεηλάτησαν, να έδρασαν σαν βδέλλες πίνοντας το αίμα της, ποδοπατώντας την περηφάνια της αλλά όπως το έθεσε και ο Έλληνας ποιητής πάντα θα υπάρχει μαγιά για την επόμενη γενιά Ελλήνων πράγμα που μας δίνει κουράγιο και ελπίδα ότι μια μέρα θα ανατείλει μια ξάστερη μέρα και για την δύστυχη πατρίδα μας!

Το μέλλον της πατρίδας μας, του έθνους μας, της πόλης, μας βρίσκεται στα χέρια των νέων. Των νέων που με καθάρια σκέψη και ματιά με όρεξη για δημιουργία και εξέλιξη και με χέρια τίμια μας κάνουν περήφανους.

Περήφανους γιατί σε όλους τους τομείς με τους οποίους καταπιάνονται συνήθως βάζουν την πόλη μας και την πατρίδα μας πολύ ψηλά στο βάθρο και κάνουν τον κόσμο να την αναγνωρίσει και να την μάθει, να την αγαπήσει!

Η Πάφος μας λοιπόν, με χαρά και περηφάνια, παρουσίασε κατά την εκδήλωση του Πάφος 2017 «A walk in the museums» στο Εθνογραφικό Μουσείο Πάφου μια ομάδα νέων παιδιών, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία και σκέψη, εφηύραν το  Guidau, το παρουσίασαν κατά την περιήγηση και αργότερα μέσα στο ίδιο το μουσείο όταν συνεχίστηκε η εκδήλωση.

Εντυπωσιασμένος ο κόσμος και με χαρά δέχτηκε την πρόταση των παιδιών αυτών, εντυπωσιασμένη και εγώ, πλησίασα την ομάδα, η οποία ήταν εκεί και ενημέρωσε τον κόσμο, βοήθησε τον κόσμο «να κατεβάσει την εφαρμογή». Συνομίλησα μαζί τους, ώστε να μπορέσω να μεταφέρω και σε σας το αριστούργημα τους. Την εφαρμογή αυτή θα πρέπει όλοι μας να την αγκαλιάσουμε και να την προωθήσουμε συμβάλλοντας έτσι στο  «ήρθε και θα μείνει». Θα πρέπει να βοηθήσουμε να γίνει ευρέως γνωστή η εφαρμογή και να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο. Να γίνει δηλαδή ένα χρήσιμο εργαλείο, που αυτός είναι κι ο στόχος της ομάδας των ταλαντούχων αυτών παιδιών, ώστε να εξυπηρετεί τόσο τους ντόπιους όσο και τους τουρίστες από όποια χώρα κι αν μας επισκέπτονται!

Θα έπρεπε, και αυτό δεν είναι μόνο εισήγηση είναι και παράκλησή μου αν θέλετε, να είχε έρθει αρωγός  ο Δήμος Πάφου ή και άλλοι αρμόδιοι φορείς, όπως για παράδειγμα το υπουργείο και ο Κ.Ο.Τ  για να στηρίξουν την προσπάθεια αυτών των παιδιών, είτε με οικονομικό τρόπο είτε ενθαρρύνοντας την όλη προσπάθεια.  Επιπλέον, τα ΜΜΕ θα αποτελούσαν ένα ισχυρό στήριγμα προς την προώθηση της εφαρμογής – να αποτελούν τη γέφυρα και τη φωνή προβολής τους ώστε να φτάσει το μήνυμα στον κόσμο και στο κράτος και σε όλους μας και εάν δικαιούνται και κάποιο κονδύλι από την ΕΕ να ενημερωθούν για να το χρησιμοποιήσουν καταλλήλως αλλά και άλλοι νέοι να παραδειγματιστούν και να προβάλουν τις ιδέες και τις σκέψεις τους.

Η ομάδα λοιπόν αυτή, έχει δημιουργήσει το  Guidau μια λέξη που γεννήθηκε από το πάντρεμα της λέξης ξεναγός (guide) και την λέξη ακούω (ήχος) – (audio). Στην πραγματικότητα είναι μια ακουστική  ξενάγηση που γίνεται στις αρχαιότητες καθώς και στα μουσεία της πόλης μας. Ο καθένας μας έχει τη δυνατότητα, κατεβάζοντας την εφαρμογή στο κινητό του, να ξεναγηθεί στην πόλη, στα αρχαία μνημεία  και στα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς της Πάφου. Η περιγραφή των μνημείων γίνεται τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά, με απώτερο στόχο η εφαρμογή αυτή να χρησιμοποιηθεί και από ελληνόφωνους αλλά και από αγγλόφωνους. Η εφαρμογή έχει αυτή τη διεύθυνση: κατεβάστε guidau στο Android smartphone σας — > http://buff.ly/2nANsAz και η… ξενάγηση αρχίζει!

Η ιδέα ξεκίνησε όταν ένα από τα παιδιά της ομάδας, ο Marios Harrane, πήγε για διακοπές στην Ιταλία και αντιλήφθηκε ότι ενώ είχε μπροστά του τόσες ομορφιές, αρχαιότητες, αγάλματα και άλλα και δεν υπήρχε κανένας εκεί για να τον ξεναγήσει και να τον μεταφέρει στα ιστορικά γεγονότα που έκρυβαν οι τόσοι θησαυροί της πόλης που επισκέφθηκε. Έτσι συνέλαβε την ιδέα, την πανέμορφη αυτή ιδέα ξενάγησης, και όταν ήρθε  στην Κύπρο με τα φιλαράκια του την υλοποίησαν, χαρίζοντας μας την ευκαιρία να ξεναγηθούμε όποια ώρα θέλουμε, στον τόπο μας, στον χρόνο μας, χωρίς να περιμένουμε ή να εξαρτυόμαστε από ξεναγό ή κάποιον που θα μας ξεναγούσε.

Καλή πρόοδο και πάντα επιτυχίες και κατακτήσεις να έχετε παιδιά! O κόσμος σας ανήκει. ΞΕΝΑΓΗΣΤΕ ΤΟΝ!!

 

Μαρία Μασούρα

Δημοσιογράφος

18556326_1428434780528490_6689098177295510113_n

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s