Eίμαι κι εγώ άνθρωπος!

Μετά την επιτυχία του θεατρικού έργου «Ο Βαγορής», το οποίο αγκαλιάστηκε και αγαπήθηκε από τον κόσμο σειρά έχει τώρα, το καινούργιο εργο του Κώστα Σχοινιού, ένα θεατρικό Μονόπρακτο, που φέρει τίτλο «Είμαι και εγώ άνθρωπος» και συγκεκριμένα επί σκηνής θα το έχουμε τον προσεχή Οκτώβριο!

Δεν θα αποκαλύψουμε πολλά για την υπόθεση του έργου, άλλωστε ο τίτλος παραπέμπει και πολυ μαρτυριάρικος είναι από ότι βλέπετε στο περιχόμενο του θεατρικού έργου.

Ενα έργο που φέρει την υπογραφή του αγαπημένου Κώστα Σχοινιού, δεν θα μπορούσε να μην ασχολθεί με ένα θέμα σαν αυτό, ένα θέμα που αφορά όλους μας, ένα θέμα που όλους πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα όσο αφορά κάτι που είναι το πρώτο που πρέπει με σεβασμό να πράττουμε για τον συνάνθρωπο μας που βρίσκεται καθηλωμένος σε τροχοκάθισμα.

Όχι να πηγαίνουμε να παρκάρουμε πάνω σε πεζοδρόμια για παράδειγμα, επειδή εμείς βαριόμαστε να περπατήσουμε ως την τουαλέτα. Και με αυτόν τον τρόπο όταν προσπαθήσει να περάσει κάποιος με τροχοκάθισμα ή θα γύρει το τροχοκάθισμα ρίχνοντας τον χάμω ή αν δεν πέσει τότε θα αναγκαστεί, και είναι μαρτύριο για έναν που για τον οποιοδήποτε λόγο αναγκάστηκε να βρεθεί σε τροχοκάθισμα, αδύναμος να περπατήσει ή να κινηθεί όπως θα ήθελε, να γυρίσει πίσω και να κάνει όλη την διαδρομή από γύρω ενώ θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν ενας ασυνείδητος δεν παρακώλυε την είσοδο, την ράμπα, το πεζοδρόμιο.

Ξέρετε, «Η ζωή, είναι αγάπη» , όπως τιτλοφορείται το θαυμάσιο λογοτεχνικό βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως Γιόλας Δαμιανού – Παπαδοπούλου, συμπατριώτισσας μας από την Λευκωσία και το οποίο βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Μια ιστορία που ξετυλίγεται μέσα από μια τρελλή και ανέμελη παρέα νεαρών κοριτσιών και αγοριών που η μόνη τους έγνοια ήταν οι εξόδοι, ο χορός, τα πάρτυ και η ανεμελιά   και που κανένας δεν είχε φανταστεί πως μια ξεχωριστή και όμορφη, κεφάτη βραδιά θα εξελισσόταν στον χειρότερο εφιάλτη τους.

Το τί συνέβηκε; Μέσα στην τρέλλα τους έβαλαν κόντρες με τα αυτοκίνητα τους μέσα στο δρόμο και ένα από αυτά έχασε το έλεγχο λόγω υπερβολικής ταχύτητας προσκρούοντας σε ένα πάσαλλο και στέλλοντας ένα από τα κορίτσια (που είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας), στην … τετραπληγία!!

Επειδή η ιστορία είναι αληθινή,  και υπαρκτό το κορίτσι, γυναίκα σήμερα, μέσα από τις αφηγήσεις της, η συγγραφέας απέδωσε στο μέγιστο δυνατό και με λεπτομέρειες που σοκάρουν την όλη υπόθεση. Από το πρώτο λεπτό μέχρι και το τυπογραφείο που πήγε το βιβλίο. Διαβάζοντας το, «σου φεύγει το καφάσι» με πόσα πράγματα έρχεται αντιμέτωπος ένας παραπληγικός ή/και ένας τετραπληγικός. Πόσος αγώνας χρειάζεται από την τουαλέτα του μέχρι την σύτιση, τον περίπατο του.

Και δυστυχώς ζώντας σε μια τριτοκοσμική χώρα όπως η Κύπρος μας, τότε δεν υπήρχαν καν και πουθενά ράμπες και ειδικοί χώροι πρόσβασης για αυτούς τους ανθρώπους, και αυτο που με τρέλλανε διαβάζοντας το βιβλίο αυτό, είναι που ακόμα και οι εκκλησίες, οι δημόσιες υπηρεσίες δεν είχαν προνοήσει τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους.

Μετά από το ατύχημα αυτό που περιγράφεται στο βιβλίο, η πρωταγωνίστρια πήρε την ζωή από τα μαλλιά και διεκδίκησε όλα όσα κατάφεραν μέχρι σήμερα αυτοί οι άνθρωποι, όσον αφορά τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις μας προς αυτούς.  Το βιβλίο αυτό, παρόλο που δίνει ένα γερό χαστούκι σε όλους μας και μας ξυπνά απότομα από τον λήθαργο στον οποίο βρισκόμαστε και τα θεωρούμε όλα εύκολα αλλά δεν είναι  –  για πολλούς συνανθρώπους μας, παρατηρώ ότι πολλοί από εμάς δεν νοιάζονται, ούτε καν σκέφτονται ότι μπορούν να περπατήσουν και ας κάνουν πέντε βήματα παρκάροντας  κάπου όπου δεν εμποδίζουν και ιδιαίτερα δεν καρπούνται χώρο σταύθμευσης αναπήρων, οι οποίοι πιστέψετε με μακάρι να είχαν την υγεία τους και θα παρκάριζαν οι ίδιοι μακριά και θα απολάμβαναν το περιπατάκι!

Ο Κώστας Σχοινιού, στο παρών θεατρικό μονόπρακτο, που όπως προανέφερα θα είναι κοντά μας τον Οκτώβριο, και στο οποίο πρωταγωνιστούν οι εκλεκτοί και αγαπημένοι μας ηθοποιοί Δημήτρης Χατζηπαύλου, Γαλάτεια Ζήνωνος , Ντορις Κυριακίδου, και Κώστας Σχοινιού οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία του έργου  σίγουρα θα έχουν αγγίξει με πολλή ανθρωπιά και ευαισθησία την όλη υπόθεση και θα μας φέρουν αντιμέτωπους με όσα θα έπρπεπε με σεβασμό να πράτταμε και να προσφέραμε σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να μην περπατούν ή να πιάνουν αλλά έχουν δύναμη ψυχής και σοφία και αντοχές που εμείς οι υπόλοιποι δεν μπορούμε καν να πλησιάσουμε!

Θα ήθελα να αναφέρω πως ακούγονται και ποιήματα της Κρίστιας Παντελή μέσα στο μονόπρακτο τα οποία δένουν όμορφα με το σενάριο και πραγματικά ανυπομονούμε να δούμε το έργο σας αυτό αγαπημένοι μου.

Ξέρω ότι καταθέσατε ψυχή, πολλή προσωπική δουλειά και μόχθο, αλλά έτσι είναι. Όταν πλέον έχουν χαθεί όλοι οι τρόποι αφύπνησης του λαού, έρχεται το θέατρο να μιλήσει, το θέατρο ένας ζωντανός οργανισμός, με δύναμη, με παλμό να μεταφέρει μυνήματα στο κοινό και να το αγκαλιάσει σαν μάνα το γρατσουνισμένο της αγόρι, που με τα γλυκά της λόγια και την δύναμη αγάπης που είναι οπλισμένες οι μανάδες μας, να γλυκάνει τον πόνο, να στεγνώσει το δάκρυ και να επουλώσει την πληγή!

Ας αφήσουμε λοιπόν, το θέατρο και το «Είμαι κι εγώ άνθρωπος», να ξυπνήσουν μέσα μας τον άνθρωπο, και να μας αναστήσουν.

Γιατί να είστε σίγουροι, ότι μετά από αυτό Ανάσταση ψυχής θα έχουμε και θα κάνουμε βήματα μπροστά υποκλινόμενοι στην ανθρωπιά και στον Άνθρωπο! Γιατί κάπου χάσαμε και τα αυγά και τα πασχάλια, κάπου σώσαμε το δέντρο και χάσαμε το δάσος!!

Κώστα μου, σας περιμένουμε επί σκηνής και εύχομαι από τώρα καλή επιτυχία και δύναμη σε σας, και να αγκαλιαστεί από το κοινό με αγάπη και σεβασμό τόσο σαν έργο όσο και σαν μια αφετηρία ίσως για να γίνουμε όλοι πιο σοφοί και πιο σωστοί απέναντι στον πλησίον μας!

 

Μαρία Μασούρα

Δημοσιογράφος

20664896_10154972190505817_3392425561639725385_n

Κώστας Σχοινιού, ο ηθοποιός, ο άνθρωπος, ο σκηνοθέτης, ο παιδικός μας ήρωας! Ο άνθρωπος που υπηρετεί το θέατρο με αφοσίωση, και σεβασμό! Σ αγαπάμε Κώστα μας!!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s